De ontwikkeling van slaap bij kinderen

Slaap is belangrijk, niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Een kind dat ’s nachts niet voldoende slaapt kan een algemene achterstand ontwikkelen, zowel psychisch als fysisch en zal er overdag niet bepaald prettig bijlopen. Volwassenen weten maar al te goed wat onvoldoende slaap kan teweegbrengen: concentratieproblemen, een algemeen gevoel van vermoeidheid en prikkelbaarheid. De hoogste tijd dus om de ontwikkeling van slaap bij kinderen onder de loep te nemen.

Read more

Tips voor een goed avondritueel

Wat ook de reden is dat je peuter niet naar bed wil, een slaapritueel zal ouders hierbij kunnen helpen. Een slaapritueel sluit eigenlijk perfect aan op de regelmaat en de structuur die een kind nodig heeft. Dit geeft een kind niet alleen vertrouwen en zekerheid, maar het zal ook weten waaraan het zich moet houden. Bovendien geeft een kind zich door een slaapritueel over aan zijn vermoeidheid en zal dit op termijn ook een slaapreactie opwekken.

Read more

Waarom slapen we?

Slaap is een zodanig natuurlijk onderdeel van het leven dat we er eigenlijk niet bij stilstaan waarom er geslapen moet worden. Wat iedereen wel weet is dat een goede nachtrust verkwikkend is. Iemand die goed geslapen heeft, treedt een nieuwe dag vol enthousiasme tegemoet. Slapen doen we niet alleen omdat we moe zijn, maar ook omdat we de volgende dag goed zouden kunnen functioneren.

Read more