Tips voor een goed avondritueel

Wat ook de reden is dat je peuter niet naar bed wil, een slaapritueel zal ouders hierbij kunnen helpen. Een slaapritueel sluit eigenlijk perfect aan op de regelmaat en de structuur die een kind nodig heeft. Dit geeft een kind niet alleen vertrouwen en zekerheid, maar het zal ook weten waaraan het zich moet houden. Bovendien geeft een kind zich door een slaapritueel over aan zijn vermoeidheid en zal dit op termijn ook een slaapreactie opwekken.

Hoe pak je zo’n avondritueel aan?

Als voorbereiding kan je je peuter nog iets lekkers of een flesje melk geven. Hierbij maak je hem duidelijk dat dit aangeeft dat hij weldra naar zijn bedje moet. Een verhaaltje voor het slapengaan doet het uiteraard ook altijd goed. Zorg ervoor dat je hiervoor de tijd neemt, maar dat je dit niet te lang laat duren. Hiermee stel je immers het ogenblik om te slapen alleen maar uit. Doe dit ook rustig en maak je vooral niet druk of zenuwachtig. Het is immers belangrijk je kind rust te gunnen voor het slapengaan.

Maak je peuter vervolgens duidelijk dat het nú tijd is om te slapen. Smeekt hij om extra aandacht, ga hier dan vooral niet op in, maar hou consequent vol dat het tijd is om te slapen en neem afscheid.

Gaat je peuter huilen als je weer beneden bent, maak je dan niet te veel zorgen. In de meeste gevallen zal er helemaal niets aan de hand zijn. Na een vijftal minuutjes kan je even gaan kijken, maar ga vooral niet met je spruit in discussie. Dek hem opnieuw toe, geef hem een zoen en zeg hem kordaat welterusten. Langzaamaan kan je de periodes die je wacht om te gaan kijken wat langer maken. Na een tijdje zal je peuter zijn pogingen om aandacht te krijgen vanzelf staken.

Leave a Comment