Wat als een kind problemen heeft met slapen?

Heel wat kinderen hebben te kampen met slaapproblemen. Ouders beseffen maar al te goed dat hun kinderen deze slaap echt wel nodig hebben en zijn trouwens zelf ook gebaat met een goede nachtrust van hun kind. Heel veel ouders zitten dan ook met de handen in het haar als hun spruit niet wil of kan slapen.

Niet naar bed willen

Veel kinderen willen ’s avonds niet naar bed. Dit slaapprobleem doet zich meestal voor vanaf de peuterleeftijd. Bij mama en papa valt er immers veel meer te beleven dan alleen in hun bedje en vaak willen ze van hun ouders gewoon extra aandacht. Sommige peuters zijn ook bang om te gaan slapen en anderen zijn helemaal nog niet moe.
Wil je peuter aandacht?

Heel vaak willen peuters niet gaan slapen omdat ze extra aandacht van de ouders willen. Besteed in dit geval vooral niet te veel aandacht aan je peuter, maar maak hem kordaat duidelijk dat hij moet gaan slapen. Door een peuter de extra aandacht te geven die hij van jou vraagt, beloon je hem als het ware voor dit gedrag, waardoor hij dit elke avond zal proberen.

Is je peuter bang van iets?

Misschien is je peuter bang van een tekening of een schilderij in zijn kamertje. Als dit het geval is, neem het dan gewoon weg. Het kan ook heel goed zijn dat je kind bang is om alleen te zijn of dat hij gewoon bang is in het donker. Je kan dit perfect oplossen door hem een leuke knuffelbeer te geven of door een nachtlampje of een slaaptrainer in zijn kamertje te zetten.

Is je peuter niet moe?

Als je peuter nog geen enkel teken van vermoeidheid vertoont als het bedtijd is, stel je dan even de vraag hoe dit komt. Elk mens heeft structuur en regelmaat nodig om goed te functioneren, ook kinderen. Als je peuter de hele dag onderuitgezakt op de bank tv kijkt, zal hij ’s avonds uiteraard niet zo moe zijn dan als hij een hele dag heeft rondgerend. Zorg er niet alleen voor dat je kind overdag voldoende lichaamsbeweging krijgt, maar ook dat hij verschillende indrukken opdoet. En deze komen echt niet van de hele dat naar een tv-scherm te zitten staren. Uiteraard is het hierbij de bedoeling niet dat je je peuter uitput gedurende de dag, maar een combinatie van actief bezig zijn en rustmomenten zal je kind op een gezonde manier moe laten worden. Zorg ook voor een gezonde voeding. Te veel suiker doet het energieniveau stijgen. Je kleine spruit zal hierdoor dus actief blijven en helemaal niet voelen dat hij rust nodig heeft.

Te vroeg wakker worden

Zodra een peuter zijn ogen opent, gaat er voor hem een nieuwe dag van start. Het maakt je spruit helemaal niet uit of dit nu om vijf uur of om acht uur ’s morgens is. Meestal is het niet zo makkelijk om zo’n actief kereltje of dametje duidelijk te maken dat het nog geen tijd is om op te staan. Ook hierbij komt een slaaptrainer heel goed van pas.

Leave a Comment