Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Elke volwassene droomt van deugddoende nachtrust. Hoewel de ene persoon meer slaap nodig heeft dan de andere wordt er, om gezond door het leven te gaan, aangeraden ongeveer acht uur per nacht te slapen. We hebben slaap nodig om zowel ons lichaam als onze geest te laten rusten. Kinderen hebben echter veel meer dan acht uur slaap nodig, niet alleen om hun lichaam en geest te laten rusten, maar ook om de gebeurtenissen van de afgelopen dag te verwerken en om zich zowel lichamelijk als geestelijk op een gezonde manier te ontwikkelen.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Een pasgeboren baby slaapt de eerste vier weken zo’n 15 tot 17 uur per etmaal. Uiteraard doen ze dit niet onafgebroken. Ook baby’s hebben het druk: er moet gegeten worden, gepoept en geplast worden en – misschien wel het allerbelangrijkste – er moet ook tijd vrij gemaakt worden om lekker met mama of papa te knuffelen. Verwacht van zo’n kleine baby vooral niet dat hij al een slaappatroon ontwikkeld heeft. Zo’n kleintje kan net zo goed gedurende de dag als de nacht slapen of wakker zijn.

 
Vanaf ongeveer een maand begint een baby een vast slaappatroon te ontwikkelen en heeft deze ongeveer 2 uur minder slaap nodig. Een baby van een maand oud slaapt zo’n 14 tot 15 uur per etmaal. De langste slaapperiode van een baby van deze leeftijd slaap bedraagt ongeveer 4 tot 6 uur.

 
Een baby van 4 maanden tot een jaar oud heeft nog steeds 14 tot 15 uur slaap per etmaal nodig. Belangrijk is dat je baby in deze periode een vast slaapritme krijgt en dit bij voorkeur vooral ’s avonds en ’s nachts. Algemeen wordt aangeraden om baby’s tot 6 maanden 3 dutjes per dag te laten doen. Vanaf 6 maanden zijn 2 dutjes per dag voldoende.

Hoeveel slaap heeft een peuter nodig?

Als je peuter het leuk vindt om nog een ochtend- of middagdutje te doen, laat hem of haar dan gerust maar wat slapen. Door slaaptekort kan je peuter immers behoorlijk lastig worden. Laat je peuter vooral ook veel bewegen tijdens de dag en dit liefst in de buitenlucht. Dit is niet alleen heel gezond voor zijn of haar algemene ontwikkeling, maar bevordert ook de slaap.

Een peuter tot 3 jaar heeft ongeveer 12 tot 14 uur slaap nodig per etmaal. Breng je kleintje op tijd, maar ook niet te vroeg naar bed. 19 uur is voor een peuter een ideaal tijdstip om te gaan slapen.

Hoeveel slaap hebben oudere kinderen nodig?

Hoe ouder kinderen worden, hoe minder slaap ze nodig hebben. Om fit en gezond te blijven moet het aantal uur slaap wel gedurende de nacht gebeuren. Het kan echt de bedoeling niet zijn om kinderen overdag te laten slapen en hen een hele nacht wakker te houden.
Kinderen tot 8 jaar hebben tussen de 12 en 11 uur slaap nodig per nacht.
Kinderen tot 12 jaar kunnen het doen met 11 tot 10 uur slaap per nacht.
Pubers tot 18 hebben 9 uur slaap per nacht nodig.

Leave a Comment