Lampje bij het bed

Heel wat kinderen gaan ’s avonds niet graag naar bed. Beneden bij mama, papa, broer of zus valt immers veel meer te beleven. Als reden geven kinderen soms aan dat ze bang zijn in het donker. Maar is dit wel de enige reden waarom ze niet graag gaan slapen?

Kinderen en angst

Kinderen tot een leeftijd van twee jaar gaan meestal niet graag naar bed omdat ze zich in hun kamertje alleen voelen. Dit betekent niet noodzakelijk dat ze bang zijn in het donker, maar dat ze iemand om zich heen willen.

Vanaf de leeftijd van ongeveer drie jaar krijgen kinderen een levendige fantasie. Dingen die ze overdag meegemaakt of gehoord hebben kunnen ’s nachts in het donker veel angstaanjagender lijken.

Vanaf vijf jaar zijn kinderen niet meer bang in het donker omdat hun fantasie op hol slaat, maar manifesteert angst zich in specifieke situaties. Vooral als ze ’s nachts wakker worden na een boze droom kunnen ze heel angstig zijn. Als ze daarbij nog eens allerlei schaduwen zien of geluiden horen, kan deze angst bedreigend worden waardoor de situatie nog verergert.

Wist je trouwens dat extreme angst in het donker een naam heeft? Deze angst wordt achluofobie genoemd en zowel kinderen als volwassen kunnen hieraan lijden.

Oplossingen voor angst in het donker

Wat de reden voor angst in het donker ook is, er bestaan hier gelukkig tal van oplossingen voor.

Is je kind bang voor de monsters in zijn kamertje, dan kun je als ouder doen alsof je deze wegjaagt. Met luide stem de monsters wegjagen, zal je kindje al wat gerust stellen.

Nog eventjes een praatje maken met je kindje, luisteren naar de redenen waarom het bang is in het donker en deze redenen weerleggen helpt meestal ook.

Merk je dat het echt de duisternis is die je kleintje bang maakt, dan is een lampje bij het bed natuurlijk de ideale oplossing. Zo’n lampje bij het bed heeft echter zowel voor- als nadelen.

De voordelen van een lampje bij het bed

  • Als je kind een lampje bij het bed heeft, dan kan het zich voor het in slaap valt nog wat bezighouden. Je kleine spruit kan nog even door zijn favoriete boekje bladeren of zelf een verhaaltje vertellen aan zijn favoriete knuffel waardoor het geruster in slaap zal vallen.
  • Wordt je kleintje in het midden van de nacht wakker, dan kan het meteen zien dat het zich in een vertrouwde omgeving bevindt.
  • Vreemde en angstaanjagende schaduwen op de muur verdwijnen met een nachtlampje als sneeuw voor de zon.
  • Een lampje voor op de kinderkamer heeft meestal een vrolijk thema en wat is er doeltreffender dan angst bestrijden met iets vrolijks?

De nadelen van een lampje bij het bed

Hoewel een lampje bij het bed heel wat voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen aan verbonden.

  • Als je je kind toestaat dat het nog eventjes mag spelen voor het inslaapt, dan bestaat de kans dat het hier misbruik van maakt en zich nog veel te lang bezighoudt. Af en toe eens gaan kijken en ingrijpen als je vindt dat dochter- of zoonlief te lang speelt is dus de boodschap.
  • Te fel licht kan er voor zorgen dat je kind helemaal de slaap niet kan vatten. Kies dus een lampje dat een diffuus en zacht licht verspreidt.

Een slaaptrainer als lampje bij het bed

Een slaaptrainer met een ingebouwd nachtlampje is natuurlijk de perfecte oplossing als je kleintje moeite heeft met slapen. Met dit slaapvriendje weet je kindje wanneer het moet slapen en wanneer het uit zijn bedje mag komen en dit toestel verjaagt meteen alle monsters die zich zowel in het hoofd als onder het bed van je kleintje schuilhouden.

Leave a Comment