Waarom slapen we?

Slaap is een zodanig natuurlijk onderdeel van het leven dat we er eigenlijk niet bij stilstaan waarom er geslapen moet worden. Wat iedereen wel weet is dat een goede nachtrust verkwikkend is. Iemand die goed geslapen heeft, treedt een nieuwe dag vol enthousiasme tegemoet. Slapen doen we niet alleen omdat we moe zijn, maar ook omdat we de volgende dag goed zouden kunnen functioneren.

Moeilijk te beantwoorden

Al eeuwenlang buigen wetenschappers zich over de vraag waarom we slapen, maar in tegenstelling tot wat velen denken, is deze vraag helemaal niet zo makkelijk te beantwoorden. Eigenlijk weet men hierop het juiste antwoord niet. Wat men wel weet is dat zonder slaap een mens eigenlijk niet zou kunnen overleven. Zo hebben testen op ratten aangetoond dat als deze constant wakker gehouden worden, deze na enkele weken overlijden.

Sommige wetenschappers stellen dat we slaap nodig hebben om energie te besparen. Anderen beweren dat zowel de geest als het lichaam zich tijdens de slaap herstelt. Onderzoek in de dierenwereld heeft aangetoond dat kleine dieren veel meer slaap nodig hebben dan grote dieren. En eigenlijk is dit niet zo vreemd: kleine dieren verbruiken meer energie om te kunnen functioneren. Zo hebben zij bijvoorbeeld veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Als ze lang slapen verbruiken ze minder energie waardoor ze hun lichaam als het ware sparen.

Het is een algemeen bekend gegeven dat sommige mensen veel slaap nodig hebben terwijl anderen het met veel minder slaap kunnen stellen. Waarom dat zo is, daar zijn wetenschappers nog niet helemaal uit. Vast staat wel dat kinderen veel meer slaap nodig hebben dan volwassenen.

Leave a Comment