Slaaptrainer – het ideale hulpmiddel?

Als peuters of kleuters niet willen gaan slapen, als ze niet willen doorslapen of veel te vroeg aan het bed van mama en papa staan, is geduld een mooie deugd. Rustig, consequent en met veel geduld zullen ouders hun spruit moeten duidelijk maken dat er ’s nachts moet geslapen worden.

Opgave

Voor vele ouders is dit een bijzonder moeilijke opgave. Niet alleen willen zij ook van hun nachtrust genieten en hebben zij deze rust meer dan nodig om aan een nieuwe, drukke dag te beginnen, maar heel vaak kunnen ze hiervoor het nodige geduld niet opbrengen. Boos worden omdat hun spruit niet wil slapen heeft vaak het tegenovergestelde effect en dan is het hek helemaal van de dam.

De ontwikkeling van slaaptrainers heeft ervoor gezorgd dat het voor ouders makkelijker wordt om hun kleintje duidelijk te maken wanneer er moet geslapen worden en wanneer er mag opgestaan worden. Het zijn eigenlijk een soort wekkers op kindermaat die men niet alleen kan gebruiken om kinderen te wekken, maar die vooral gebruikt worden om hen te leren wanneer het tijd is om te slapen. Slaaptrainers bestaan in allerlei vormen en kleuren en heel wat peuters en kleuters raken dan ook bijzonder gehecht aan dit ‘slaapvriendje’.

Sommige slaaptrainers werken met een dag- en nachttafereeltje.

Sommige slaaptrainers werken met een figuurtje die zijn oogjes dicht heeft als het tijd is om te slapen en zijn oogjes opent als er mag opgestaan worden, anderen werken met tafereeltjes van dag en nacht. ’s Avonds voor het slapengaan stel je de slaaptrainer zo in dat het figuurtje ‘s morgens op een bepaald tijdstip zijn oogjes opent of dat het dagtafereeltje oplicht. Dit alles gebeurt geruisloos, zodat je kleintje er niet wakker van wordt als hij of zij nog wat wil doorslapen. Een slaaptrainer kan bovendien niet alleen ’s nachts gebruikt worden, maar is ook een prima hulpmiddel om een peuter een middagdutje te laten doen.

Nachtlampje

Wat ook mooi meegenomen is aan slaaptrainers is dat deze een nachtlampje hebben. Deze kunnen de hele nacht door een zacht licht verspreiden zodat je kleintje nooit meer bang hoeft te zijn in het donker.
Een slaaptrainer is niet alleen een leuk apparaat voor peuters of kleuters. Door het ingebouwde nachtlampje kunnen ook oudere kinderen zich nog wat bezighouden in bed vooraleer ze slapen. De wekkerfunctie en de klok waarover sommige slaaptrainers beschikken, kan oudere kinderen ook wekken als het schooltijd is en als ze al groot genoeg zijn kunnen er bovendien de tijd op aflezen.

Kortom, een slaaptrainer is het ideale hulpmiddel voor radeloze mama’s en papa’s.

Leave a Comment