Hoe een slaaptrainer bij dementie kan helpen

Een slaaptrainer helpt peuters en kleuters bij het gaan slapen en bij het opstaan. Toch worden slaaptrainers niet exclusief voor kinderen gebruikt. Ook bij personen met dementie kan een slaaptrainer perfect gebruikt worden bij het opstaan en het slapen gaan.

Tijdsbesef

Bij mensen met dementie neemt het tijdsbesef langzaamaan af. Bij een ernstige vorm van dementie kan dit trouwens helemaal ontbreken, net zoals bij heel jonge kinderen dus.

Ouderen met dementie willen meestal wel naar bed als ze moe zijn, maar kunnen te maken krijgen met angsten als ze naar bed gaan. Als iemand hen in bed stopt, beseffen ze vaak niet dat ze na een nachtrust ook weer op dezelfde plaats wakker zullen worden. Ook bij het opstaan doen zich vaak dezelfde problemen voor als bij jonge kinderen; van zodra ze hun ogen openen gaan ze ervan uit dat een nieuwe dag van start kan gaan. Een ander probleem waar ouderen met dementie vaak mee te kampen hebben is een angstgevoel bij het opstaan. Mensen met dementie leven vooral in het heden en kunnen zich niets of heel weinig uit het verleden herinneren. Bij het opstaan beseffen ze vaak niet dat ze de avond ervoor naar bed zijn gegaan en hierdoor kunnen ze zich alleen en in de steek gelaten voelen.

Een slaaptrainer als hulpmiddel

Een klok is voor ouderen vaak moeilijk te lezen en sommige mensen met dementie zijn daar trouwens ook helemaal niet meer toe in staat. Een slaaptrainer is dan ook de ideale oplossing om ouderen met dementie te helpen om te weten wanneer er mag opgestaan worden. Een slaaptrainer werkt immers met plaatjes en kleuren en voor mensen met dementie is dit veel makkelijker te begrijpen dan een traditionele klok.

Ook interessant is een slaaptrainer met een ingebouwd nachtlampje. Als mensen met dementie ’s nachts wakker worden kunnen ze immers behoorlijk gedesoriënteerd zijn waardoor ze erg onrustig kunnen worden.

Een slaaptrainer als stimulatie

Een slaaptrainer helpt dementerende personen niet alleen om te gaan slapen en om te weten wanneer er mag opgestaan worden, maar is ook een manier om deze mensen te stimuleren in hun al heel beperkte leefomgeving. Dementie hoeft niet te betekenen dat het leven saai is. Iemand met dementie kan best nog plezier hebben en tijdelijk genieten van de kleine dingen van het leven. De meeste slaaptrainers zijn kleurrijk en stellen leuke figuren voor die het leven van iemand met dementie heel even een beetje vrolijker maakt.

Een reactie plaatsen